Jaap Burggraaf

Tentoonstelling Jaap Burggraaf : in samenwerking met de nieuwe bibliotheek Bergambacht, die in ons pand is gevestigd,  zijn vanaf 2 juli  foto’s van hem te zien.

Jaap Burggraaf is een fotograaf uit Lekkerkerk. Hij is al op vrij jonge leeftijd begonnen met schilderen en fotograferen. Door werkzaamheden en gezin is het altijd wat op de achtergrond gebleven. Na zijn verhuizing van Krimpen aan den IJssel naar Lekkerkerk is hij teken- en schilderlessen gaan volgen bij Jan Neef, een bekende kunstenaar uit Lekkerkerk. Later is zijn belangstelling toch steeds meer verschoven richting de fotografie. Hij heeft een fotografie opleiding gevolgd bij SKVR in Rotterdam. Hij houdt zich vooral bezig met portret-, reis- en straatfotografie. De scheidslijn valt vaak moeilijk te trekken. Als je iemand op straat fotografeert kan het zowel het één zijn als het ander.

Hij heeft heel veel reizen gemaakt in zowel Europa als Azië. Zijn vroegere werk als therapeut in Chinese geneeskunde heeft hem vele malen naar China gebracht. Hij heeft hier niet alleen gestudeerd maar ook dit land lopend en met openbaar vervoer van noord naar zuid en van oost naar west doorkruist. Op die manier is hij vaak in contact gekomen met de vele minderheden die China rijk is. Deze minderheden hebben vaak een sterk ontwikkelde eigen cultuur welke zich uit door een eigen taal, religie, kleding en architectuur. In 2019 is hij voor de eerste keer met openbaar vervoer en een daar gehuurde motorfiets door Noord-Vietnam getrokken. Ook hier vindt men deze zelfde minderheden met hun eigen cultuur. Door de inmiddels bekende redenen heeft hij vorig jaar een geplande reis naar Zuid-Vietnam en Cambodja moeten annuleren. Maar zodra de mogelijkheden zich weer aanbieden wordt de rugzak zeker weer gepakt!

De expositie heeft niet een speciaal thema. Het is meer een dwarsdoorsnede van zijn foto’s. Daardoor zijn er foto’s te zien uit Azië, maar ook uit Europa. Vanwege de beperkte reismogelijkheden heeft hij de laatste tijd ook foto’s gemaakt van de Krimpenerwaard wat ook een onderwerp is welke zeer de moeite waard is.